i

Call for Papers for the semi-thematic N° 67: (Re)defining rural territories, between the global South and North: actors, processes, scales.

Full papers are invited to be submitted via the journal's official platform by 15 March 2024.

For more information, please check this link

The perspective of the agri-food systems in Latin America, a review since the FAO sustainability proposal (2015)

Authors

Abstract

Globalization and its expansion as a historical project of world integration have generated strong economic pressures in Latin American agricultural contexts, modifying the way in which these areas are perceived and shaped. The reduction of geographical distances and the opening of markets has strategically positioned the Latin American agrifood sector in a scenario of projected increases in food demand, emerging technological changes and new environmental pressures. This scenario has led FAO to define guidelines involving the current agrifood system for achieving the Sustainable Development Goals (SDGs) for 2030. It was established in 2015 with the proposal of sustainable food systems for creating environmental, economic, and social systems around food, characterized by optimizing resources and consumer awareness. Based on these problems, this document develops five sections on the current agrifood scenario. It begins with a brief review of globalization as a historical project and the most relevant changes in the Latin American agricultural sector since then. Followed by a presentation of the FAO proposal on sustainable food systems and its implications for the concepts of food security, food safety, and sovereignty. It concludes with the results of a literature review of the academic production of the last 10 years (2015-2024) on agrifood systems in Latin America, which included 199 documents, 20 of which were relevant to illuminate where the agrifood landscape is heading. Finally, I present some concluding thoughts on the review.

Keywords:

latin american rurality, food security, agri-food systems, food sovereignty

References

Ablan, E. & Rosales, M. (2016). El Sistema Agroalimentario Localizado de la trucha en el estado Mérida, Venezuela. Agroalimentaria, 22(42), 39-57. https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/223490

Aguilar Criado, E. (2014). Los nuevos escenarios rurales: de la agricultura a la multifuncionalidad. ÉNDOXA: Series Filosóficas, (33), 73-98. https://doi.org/10.5944/endoxa.33.2014.13560

Bernstein, H. (2014). La soberanía alimentaria: una perspectiva escéptica. En La soberanía alimentaria: un diálogo crítico (pp. 27-46).

Bonnano, A. (2003). La globalización agroalimentaria: sus características y perspectivas futuras. Sociologías, 5(10), 190-218. https://doi.org/10.1590/s1517-45222003000200007

Boltansky L, Esquerre A. 2017. Enrichissement: une critique de la marchandise, NRF essais, éditions Gallimard, 2017, 663p

Currid-Halkett E. 2017. The sum of small things: A Theory of the Aspirational Class, Princeton University Press, 2017, 254p

Casanova-Pérez, L., Flores-Lara, B., García Alonso, F., Cruz-Bautista, P., & Rosales-Martínez, V. (2022). Sistema agroalimentario localizado: revalorización ante un contexto de pobreza y cambio climático en la Huasteca Hidalguense. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 13(3), 483-496. https://doi.org/10.29312/remexca.v13i3.2876

Castro, H. & Reboratti, C. (2007). Revisión del concepto de ruralidad en la Argentina y alternativas posibles para su redefinición. PROINDER.

Cattaneo, C. A. & Bocchicchio, A. M. (2019). Dinámica sociorganizacional en el sistema agroalimentario. Revista Mexicana de Sociología, 81(1), 7-35. https://www.jstor.org/stable/26631892

CEPAL. (2014). Agricultura familiar y circuitos cortos: nuevos esquemas de producción, comercialización y nutrición. Autor.

Colina, A. M., Urdaneta, F. & Portillo, E. (2022). Sistema agroalimentario de la palma aceitera del Sur del Lago de Maracaibo. I. Análisis del entorno. Revista de Ciencias Sociales (Ve), 28(3). https://www.redalyc.org/journal/280/28071865029/html/

Comité de Seguridad Alimentaria Mundial. (2017). Abordar la seguridad alimentaria y la nutrición en el contexto de dinámicas rural-urbanas cambiantes: experiencias y enfoques normativos eficaces.

Escárraga Torres, L., Cuevas Sánchez, J. A., Baca del Moral, J. & Ávalos Vargas, A. (2022). Análisis de los compromisos de México frente a la agrobiodiversidad en el sistema agroalimentario. Ciencia Y Tecnología Agropecuaria, 23(1). https://doi.org/10.21930/rcta.vol23_num1_art:2174

Extezarreta, M. (2006). Capítulo II. Los elementos que conforman la evolución de la agricultura. En La agricultura española en la era de la globalización (pp. 27-56). Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

FAO. (2015). Desarrollo de cadenas de valor alimentarias sostenibles: principios rectores. FAO.

Giacalone de Romero, R., Hernández, M., & Zerpa de Hurtado, S. (2017). Interpretación teórica del conflicto Estado-sector privado en el sistema agroalimentario venezolano (2001-2016). Revista de ciencias sociales, 23(1), 67-80. https://doi.org/10.31876/rcs.v23i1.24946

Gordillo, G. (2012). Seguridad y Soberanía Alimentaria (documento base para discusión). FAO.

Gutman, G. E., & Gorenstein, S. (2003). Territorio y sistemas agroalimentarios. Enfoques conceptuales y dinámicas recientes en la Argentina. Desarrollo Económico, 42(168), 563-587. https://doi.org/10.2307/3455905

Henderson, T. P. (2017). La lucha por la tierra y la lucha por el mercado: divergencias y contradicciones en el caso de la Confederación Nacional de Organizaciones Campesinas Indígenas y Negras (FENOCIN) en Ecuador. Revista Latinoamericana de Estudios Rurales, 2(4), 60-89.

Hernández Morales, C. J., & Rennard, M.-C. (2018). Análisis comparativo de tres redes agroalimentarias alternativas en México y Canadá. Revista Latinoamericana de Estudios Rurales, 3(5), 40-68.

Hervieu, B. (1996). Los campos del futuro. Serie Estudios Nro. 118.

Kay, C. (2007). Algunas reflexiones sobre los estudios rurales en América Latina. Iconos. Revista de Ciencias Sociales, (29), 31-50. https://doi.org/10.17141/iconos.29.2007.230

Llambí, L. (2012). Procesos de transformación de los territorios rurales latinoamericanos: los retos de la interdisciplinariedad. Eutopía. Revista De Desarrollo Económico Territorial, (3), 117-134. https://doi.org/10.17141/eutopia.3.2011.1022

Maceira, D., Ryan, D., Gutman, V. & Fuster, V. (2023). Transición hacia un sistema alimentario más saludable y sostenible en la Argentina: Análisis de actores. Ecología Austral, 33(3), 730-742. https://doi.org/10.25260/ea.23.33.3.0.2232

Manzanal, M. (2020). Naturaleza y conocimientos en tensión, aportes al debate ambiental desde las ciencias sociales. En Desarrollo y territorio: diversidades y conflictos (pp. 57-116). Sociedad, Ambiente y Conocimiento.

Martínez Salvador, L. E. (2021). Gobernanza territorial y protección institucional para el desarrollo de Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL). Análisis de dos cultivos ancestrales en América Latina: Quinoa de Bolivia y cacao de México. RIVAR, 8(23), 33-50. https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4918

McMichael, P. (1998). Reconsiderar la globalización: otra vez la cuestión agraria. Revista Mexicana de Sociología, 60(4), 3-37. https://doi.org/10.2307/3541330

Ospina Parra, C. E., Martínez Medrano, J. C., Contreras Valencia, K. & Tautiva Mercha, L. A. (2020). Análisis socioeconómico del cultivo de frijol en Cundinamarca (Colombia), para la identificación de un Sistema Agroalimentario Localizado (SIAL). RIVAR (Santiago), 7(21). https://doi.org/10.35588/rivar.v7i21.4622

Pajuelo Bravo, J. A. (2023). Entre lo local y lo externo. El rol del territorio local en la transformación histórica del sistema alimentario de Lima Metropolitana. Kawsaypacha, 11(1-001), 1-22. https://doi.org/10.18800/kawsaypacha.202301.a001

Pérez, C. (2010). Una visión para América Latina: dinamismo tecnológico e inclusión social mediante una estrategia basada en los recursos naturales. Revista de la Cepal, 123-145. https://hdl.handle.net/11362/11357

Pérez, D., Seplovich, J., Gusman, N. & Vidal, V. (2018). Construcción de alternativas alimentarias en cuatro provincias de Argentina. Revista Colombiana de Sociología, 41(2), 21-40. https://doi.org/10.15446/rcs.v41n2.70260

Prado, J. d. (1998). La división norte-sur en las relaciones internacionales. Agenda Internacional, 5(11), 23-34. https://doi.org/10.18800/agenda.199802.002

Quevedo Rubiano, S., Aranda Camacho, Y., Ligarreto-Moreno, G. A. & Magnitski, S. (2021). Caracterización del Sistema Agroalimentario Localizado (SYAL) del agraz (Vaccinium meridionale Swartz) en el departamento de Boyacá, Colombia. Revista Colombiana de Ciencia Hortícola, 15(1), e11593. https://doi.org/10.17584/rcch.2021v15i1.11593

Requier-Desjardins, D. (2022). Calificación, enriquecimiento y "clase aspiracional": un nuevo abordaje de la calificación en los Sistemas Agrarios Localizados (Siales) en América Latina. Revista Austral de Ciencias Sociales, 42, 291-309. https://doi.org/10.4206/rev.austral.cienc.soc.2022.n42-16

Rivera Núñez, T. & Lazos Chavero, E. (2022). “Estamos los ganadiarios y están los ganaderos”: microfísicas del poder en un sistema campesino de abasto agroalimentario en México. Cuadernos de Desarrollo Rural, 19. https://doi.org/10.11144/javeriana.cdr19.egeg

Rosset, P. M.; Machín Sosa, B.; Roque, A. M.; Ávila, D. R. The Campesino-to-Campesino agroecology movement of ANAP in Cuba: social process methodology in the construction of sustainable peasant agriculture and food sovereignty. Journal of Peasant Studies, 38(1), 161-191, 2011. https://doi.org/10.1080/03066150.2010.53858

Ruiz Rivera, N. & Delgado Campos, J. (2008). Territorio y nuevas ruralidades: un recorrido teórico sobre las transformaciones de la relación campo-ciudad. Revista Eure, 43(102), 77-95. https://doi.org/10.4067/s0250-71612008000200005

Saavedra Gallo, G., Torrijos Kneer, C., Díaz Álvarez, A., & Flores Lobos, C. (2022). El chaitún y su lugar en el sistema agromarino-alimentario del archipiélago de Calbuco, sur-austral de Chile. Revista Austral De Ciencias Sociales, (42), 331-348. https://doi.org/10.4206/rev.austral.cienc.soc.2022.n42-18

Santacruz Castro, A. M., Rodríguez Borray, G. A., & Aranda Camacho, Y. V. (2019). Competitividad sistémica del sistema agroalimentario localizado (SIAL) de la piña de El Peñón (Departamento de Bolívar, Colombia). Agroalimentaria, 25(49), 89-105. https://www.redalyc.org/journal/1992/199263233005/html/

Triches, R. M., & Schneider, S. (2015). Alimentação, sistema agroalimentar e os consumidores: novas conexões para o desenvolvimento rural. Cuadernos de Desarrollo Rural, 12(75), 55-75. https://doi.org/10.11144/javeriana.cdr12-75.asac

Vía Campesina. (2003). Qué es la soberanía alimentaria. Autor. https://viacampesina.org/es/que-es-la-soberania-alimentaria/

Winkelman, B., Colino, E. & Civitaresi, H. M. (2019). El Sistema Agroalimentario Localizado de la cerveza artesanal de San Carlos de Bariloche Argentina. RIVAR, 6(18), 34-58. https://doi.org/10.35588/rivar.v6i18.4174